Локшина Соба — національна японська страва у формі довгої коричнево-сірої локшини з гречаного борошна. Відомо з середини XVI століття. Подається найчастіше до столу охолодженого без бульйону, із
соусом на спеціальній страві, а іноді з гарячим бульйоном як суп-лапші.
У гречаній локшині соба багато вітамінів В1 і В2, є рутин і холін, тому її можна вважати дуже корисною для здоров'я їжею. Рутин, зокрема, допомагає запобігти підвищенню кров'яного тиску та в такий спосіб знижує ризик серцевих захворювань. Холін необхідний для виробництва ацетилхоліну, що використовується в мозку людини та впливає на пам'ять і інтелект. Деякі поживні речовини розчиняються у воді, але не зникають, якщо дотримуватися японського методу завершувати трапезу, змішуючи воду, у якій готувалися локшина, із соусом для макання і запиваючи їстівне цією сумішшю. Цей напій і на смак гарний, і поживний.
Локшина соба містить удесятеро більше незамінних амінокислот, ніж макарони або хліб, а також флавоноїди, кверцетин, тіамін, рибофлавін і багато інших корисних речовин. До речі, тіамін, що має важливе значення для вуглеводного обміну та функціонування нервової системи, у собі вдвічі більше, ніж у полірованому рисі. Рибофлавін так само має важливе значення для енергетичного обміну та обміну жирів. Також у собі міститься геміцелюлоза, що вважається ефективною в боротьбі з внутрішнім холестерином.
100 г соби містять 334 ккал.
Локшина Соба — національна японська страва. Локшина гречана Соба є універсальним харчовим продуктом, її можна їсти й влітку, і взимку, холодною й гарячою, як основна страва та гарнір, у супі, у салаті, у вареному, у смаженому, у печеному вигляді, з соусом і без нього. Подається найчастіше до столу охолодженого без бульйону, із соусом на спеціальній страві, а іноді з гарячим бульйоном як суп-лапші. Варити локшину необхідно не більш ніж 5 хвилин, а потім відкинути на друшляк і промити крижаною водою, тоді контраст температур скріпить волокна та не дасть змогу їм зруйнуватися.